home
   
 

Novosti

20. listopad 2016.

Imam pravo jesti zdravo - EKO doručak prvi put u splitskim školama

Imam pravo jesti zdravo - EKO doručak prvi put u splitskim školama


SPLIT – 27. i 28. rujna 2016. - Prvašići iz splitskih osnovnih škola Split 3, Gripe i Dobri, ove godine prvi put su u sklopu akcije "Imam pravo jesti zdravo", dobili paketiće s eko-doručkom. Paketiće s namirnicama koje čine zdrav i uravnotežen doručak 27. rujna dobilo je 125 učenika prvih razreda OŠ Split 3, a 28. rujna podijeljeni su prvašićima OŠ Dobri te u OŠ Gripe.  

Radi se o pilot projektu pod nazivom Imam pravo jesti zdravo, a koji predstavlja dio aktivnosti u sklopu sveobuhvatnijeg projekta popularizacije ekohrane u Hrvatskoj, pod nazivom Eko hrana svakog dana, koji se provodi od 2014. godine u organizaciji Ekološkog instituta Ecologica. U 2015. godini eko doručak dobilo je 225 zagrebačkih učenika prvih razreda osnovnih škola, a ove godine prvi put pridružili su im se prvašići iz tri splitske osnovne škole te đaci iz Šemovca u Varaždinskoj županiji.

Eko doručak pod nazivom BioBrotbox u Njemačkoj se organizira već deset godina, a podijeli se oko 200.000 paketića, tako da gotovo svaki treći prvašić u Njemačkoj dobije eko doručak. Naša akcija dio je te inicijative, a Ekološki institut Ecologica koordinator je ovih aktivnosti za Hrvatsku. Suorganizatori i partneri eko-doručka su Udruga ekoloških poljoprivrednih proizvođača Hrvatske, JU RERA SD, Dalmacija EKO, udruga Zdravi grad i Varaždinska županija.

Cilj ove akcije je dvojak: popularizacija zdravog doručka od ekoloških namirnica kod djece i potpora domaćim ekološkim proizvođačima. Sadržaj kutijica za doručak u cijelosti doniraju ekološka obiteljska poljoprivredna gospodarstva iz Hrvatske: Eko Sever, Marica Jug, Repro Eko, Marinka Setnik, Klaudia Krstičević, Šiljeg-Eko Line, Zvonimir Benčić, Dragan Ivica Elez i Zrinka Filipović Dermit.

Svi proizvodi u školskim paketićima certificirani su ekološki proizvodi biljnog podrijetla: pecivo i keksi od integralnog brašna, mala staklenka džema i meda,  mrkva, jabuka i mandarina, sok od jabuke,  lješnjaci i suhe smokve.